Gevalletje Freek..

Oftewel..dingen die er met je gebeurd zonder je goedkeuring. “Freek” zijn profielfoto wordt schijnbaar door tientallen facebookpagina’s gebruikt. In foto’s geshopt waar hij in realiteit part nog deel van uitmaakte. Hij en zijn moeder wilden zelf niet in beeld bij het interview. En natuurlijk was zijn echte naam veranderd voor de ultieme privacy. Ik was benieuwd wat er achter zat. In het dossier op mijnkindonline.nl/freek wordt gerefereerd naar een jongen sproeten en loensende ogen. Dat duurt niet lang dus voordat jij en ik een berichtje voorbij ziet komen op facebook, twitter of wat dan ook waar dus een foto bij zit met onze Freek. En geloof me Freek wilde dit echt niet. Zijn moeder overweegt een officiële naamsverandering. Denk je nou eens in wat er moet gebeuren bij jezelf dat je graag een andere naam aan zou willen nemen. Stel mijn ouders hadden slechte humor gehad en in plaats van Michel mij de voornaam Gé gegeven hebben. Dan zou er op mijn paspoort Ge Kort staan. Ik had de kleuterschool waarschijnlijk niet eens overleefd. Je hebt een advocaat nodig, geduld en een zak met geld. Het is niet makkelijk om zomaar bij de wet je naam te veranderen.
Maar waarom is dit ontstaan. De bron van het kwaad is dus iemand of een groepje die vindt dat Freek niet leuk is en daarom maar belachelijk gemaakt moet worden. Pestkoppen is nog mild uitgedrukt. Ik ben eens op een reünie ooit aangesproken door een jongen die nog wat “moeite” met mij had. Ik had zelf dus geen enkel idee meer wie die jongen was en moest goed door het stof om het recht te praten. Het bleek dat ik hem toen gepest had, met mijn vrienden, en daardoor best een klote tijd op school gehad. Excuses werden gelukkig aangenomen maar het zal me altijd bijblijven en waarschuwen.
Pesten is een vorm van overleven. Oerdrift misschien wel. Laten zien dat je de sterkste bent. Maar dat gaat tegenwoordig toch niet meer op. De nerds zijn misschien nu wel de nieuwe sterkste. Ze zijn er in ieder geval bijgekomen als nieuwe spelers in de oorlog met als hoogste prijs de dominantie op anderen. Iemand sociaal kapot maken heb je tegenwoordig geen spierballen meer nodig maar hersens. De evolutie heeft grote stappen gemaakt maar het gevolg blijft. De zoek naar de macht begint al op kleine leeftijd. Herinner je je nog dat jongetje met dat luie oog op de lagere school? Die piest nog steeds in zijn broek als hij Kareltje EénOog wordt genoemd. En zal doorgaan totdat je een tuintje op je buik hebt.
Er zal dus ook geen makkelijke oplossing zijn voor Freek. Hopelijk krijgt hij gemakkelijk zijn naamsverandering er doorheen. Maar daarmee is nog niet de oorzaak aangepakt. We zijn er nog niet klaar voor. De cyberpolitie staat nog in de kinderschoenen en de wet is er ook nog niet op voorbereidt. Er zullen nog vele Freeks volgen, helaas. Laat in ieder geval op jonge leeftijd al zien wat pesten inhoudt, dan had ik me misschien op die reunie niet zo klote gevoeld hebben. Het mooiste zou zijn als iedereen ineens wat fatsoen in zijn donder zou krijgen..

Geef een reactie