Beeldvorming..

“Dus jij kijkt geen televisie meer!”..verbaast en een beetje lacherig was de reactie van vriend Sebas. We hadden het over zaken die ons irriteren en triggeren. Hij heeft ook een specifieke smaak, misschien nog wel meer als ik. En daarom verbaasde het mij nog meer dat hij verbaasd was over mij.
Naar aanleiding over mijn irritatie tegenover de reclameblokken op televisie (hierna genoemd tv ;)) belegde ik dat ik zeker een jaar geen vaste programma’s meer heb. Kleine nuance, alles wat wordt onderbroken door de STER of iets dergelijks kan mij er niet meer toe aanzetten om te blijven kijken. Behalve een voetbalwedstrijd of zoiets als een avondvullend programma, ik noem Zomergasten. Dat heeft een aantal oorzaken.
Ten eerste is het hele nieuwsgebeuren aan mij niet meer besteed. Ik ben een (fanatieke misschien wel) twitteraar. Het nieuws van 8 uur laat mij onderwerpen zien die ik al uren weet, en vaak weet je nog meer dan ze laten zien. Daar doen ze ze bijvoorbeeld bij de NOS zelf ook aan mee. Je krijgt melding van heet nieuws via de app op je mobiel. En als dat interessant genoeg is zoek ik dat even op via Twitter. Het onderwerp is alweer voorbij.
“Vroeger” keek ik oeverloos naar series. Nu nog, maar dan anders. Liefst iets spannends. Hoe dan? Dat vertel ik je..
Ik kijk on-demand. Dus ergens staat die serie die ik leuk vindt onder een paar knoppen voor bij beschikbaar. En ik kijk dus wanneer en waar ik wil. Dat kan met (ik noem maar) Netflix. Betaal een bedrag per maand en je verdrinkt in een oceaan van content (dat is een dure naam voor aanbod). En het liefst gelijk een heel seizoen. Niet meer wachten op de aflevering van volgende week. En..geen reclame.
En on-demand is er alles te zien. Films, documentaires en natuurlijk de categorie Uitzending Gemist. Stel nou dat ik iets had móeten zien op tv, dat lees ik dan op Twitter, kan ik dat altijd nog terugvinden. En als je de weg weet kun je werkelijk alles terugvinden.
“Maar Oudste, dat is toch de doodsteek voor de tv-zenders?”. Ja en nee. Ze zullen zich moeten gaan aanpassen aan de behoeften van de kijken. Een zender zoals RTL4 waarop de scheet van Gerard Joling (die een klein beetje in de richting van Gordon waaide, daardoor moest hij niezen, en daarom zat er de hele uitzending een snotje op zijn revers) breed uitgemeten wordt zal niets aan mij verdienen. Hoeft ook niet.
Er zijn genoeg mensen op de wereld die daar wel voor willen betalen door het kijken naar een nagesynchroniseerde (Duitse) reclame voor een afwasmiddel. In principe zou ik genoeg hebben aan alleen een internetabo. Ik kijk alles online. Hoef niets meer op te nemen. Heb even gekeken naar mijn dvd-recorder. Ongeveer tien maanden geleden voor het laatst iets opgenomen. Omdat alles ergens al staat. En waarom zou je het fysiek (op je harde schijf of dvd) in huis moeten hebben?
En de ontwikkelingen lopen nog harder vooruit dan dat ze al deden. Ik noem maar slimme apps die gaan zoeken voor jou in die oceaan aan content. Die jou op het puntje van je bank laten zitten. Als jij maar bepaald wat je wilt zien en leuk vindt.
Enfin, wat ook leuk is, lekker je jas aan trekken en naar buiten. Doe Maar zong het al. “Er is geen bal op tv..” Maar tv moet leuk blijven. Ik heb een manier gevonden om het interessant te houden, Als ik dan toch binnen blijf..

Geef een reactie