Beslist..

Afgelopen zaterdag mocht ik op een feestje mijn draaikunsten, die door anderen trouwens aan mij toegedicht worden, laten horen. Had de twee feestgevers (F & N) een week of zes geleden al gesproken, en toen kreeg ik er al zin in. En ik moet eerlijk zijn, soms heb je ook een “klik” en dan in de vorm van een vastloper in je hoofd. Nog even een klein misverstandje met Chic, die speelde in Paradiso diezelfde avond, maar dat lag meer aan mijn agendakunsten.

De avond vorderde als geen ander. Met een uiteenlopende groep, hetero, homo, jong, oud, drinkers en veeldrinkers. Toen kwam het. Bijna aan het einde van de avond wilde de vriend van N. (overigens ook man) de microfoon. Hij stond al open en liet al horen dat hij een huwelijksaanzoek wilde doen. De spanning steeg tot een hoogtepunt waarvan het puntje van Mount Everest het snikheet van zou krijgen. Iedereen was stil en stond om het stel heen. Had ze de hele avond al voorbij zien schuifelen en je merkt gewoon, ook al staan ze niet altijd bij elkaar, die horen samen. Ook schreeuwde hij in mijn oor dat hij DE vriend was van N. Alsof hij iets duidelijk wilde maken, dus. Anyways..het ging zoals het hoorde, degene die het vroeg bleef staan en N ging door zijn rechterknie, haha. Het was een voorteken.

De vriend stelde de vraag of hij wilde trouwen en het antwoord van N was JA! met als bijvoeging “voor vanavond wel JA”. Oke het is feest! Snel Abba zoeken met I Do I Do I Do en we kunnen verder. De tent was voor even het paradijs voor de romantici onder ons. Ik vond het te gek. Onderwijl dat iedereen zich in een soort van rugby-scrum over de dansvloer bewoog melde zich een man. Hij kwam mij bekent voor als een tv-presentator van de NCRV, vriendin Katja zei dat ie van de EO was, dat vond ik wat vreemd aangezien hij ook een vriend had. Maar hij wilde het aanstaande paar interviewen. Oke, plaatje afgelopen en het stel dat zich inmiddels genoeg gefeliciteerd had kwam weer naar voren. De man vroeg gelijk aan N. of dit wel serieus bedoelt was. Ik schrok een beetje van de vraag, maar eerlijk gezegd, ik was al opzoek naar Celebrations van Kool & The Gang.

N. nam het woord en zei, luid en duidelijk, in niet al te moeilijke woorden, hij probeerde het ook niet zuinig te brengen. “Voor vanavond prima maar je weet wat we afgesproken hebben, wij zullen beslist nooit trouwen!”. De cd kon weer terug in de map. Maar het gekke was, en ook het bijzondere, het feest ging gewoon door. Er werd nog meer gedanst, gedronken en gelachen dan tevoren die avond. Maar wat was er dan eigenlijk gebeurd? Niets? Jawel er was heel veel duidelijk. En waarschijnlijk zal de alcohol en de sfeer van die avond geholpen hebben maar de vriend van N. sprak de waarheid, hij wilde trouwen, en niet zo’n beetje ook.

Het cliché dat dronken mensen de waarheid spreken kan weer uit de kast. Nuance. De gevoelens die er in je hart zitten komen er vaak niet uit vanwege “wel overwogen” redenen. Verstand maakt de romantiek kapot en dat is een doodzonde. N. maakte die avond een weloverwogen keuze om ten overstaan van een hele zaal mensen een droom kapot te zien gaan. Niet alleen voor zijn vriend maar ook voor vele die om hem heen stonden. Maar ik geloof nog steeds in de waarheid, en niets meer dan de waarheid. Beslist.

20130909-230538.jpg

Geef een reactie