Buitencatagorie!

Puck 05-06-13

In 2012 was de eerste keer dat de Alpe D’Huzes erg dichtbij kwam. Vriend Richard en vriendin Cappie trotseerde de pijn van de berg. Al fietsend 13,8 kilometer, een stijgingspercentage van gemiddeld 7,9 procent met 1061 echte hoogtemeters. Al zeggen de cijfers je niets, het is gewoon een verdomde kloteberg  ook al zijn het maar 21 bochten. Die dag was ik gewoon aan het werk, maar de gedachten lagen op die Franse Alp en bij mijn vader. Het resultaat was overweldigend, 32 miljoen. In vergelijking, met 3FM Serious Request haalde ze in 2012 12 miljoen op.  En dat zonder noemenswaardige promotie. De televisie gaat dit jaar voor het eerst serieus aandacht geven aan dit bijzondere evenement. De deelnemers kloppen alleen bij de mensen om hun heen aan voor sponsorgeld. En wanneer je iets van dichtbij meemaakt ben je veel meer betrokken.

Het succes is te wijten aan het feit dat we allemaal dus de ellende van dichtbij kennen. Iedereen heeft een familielid, vriend, vriendin, buurman,collega of heeft het zelf. Het lijkt wel of er niet aan te ontkomen valt. En dat, het mogelijke verlies van een dierbare,  maakt dat de angst groot is .  En angst is dus blijkbaar een grote motivator. Als je door onderzoek naar preventie of het genezen van die ziekte die angst kan wegnemen zijn er vele die je willen helpen om daar geld voor bij elkaar te krijgen. En daar staat een inspanning van de buitencatagorie tegenover. Een prestatie neerzetten die eentje is van ongekende hoogte en een kleine vergelijking is met het overwinnen van kanker. De grootste prijs die je kunt winnen is je eigen leven of die van een ander, niets meer niets minder.

Op de Alpe D’Huez is de groep vrienden die fietsen dit jaar uitgebreider, helaas. Elk jaar komen er verhalen bij, met goede of slechte afloop. Een teken dat we er nog lang niet zijn met alle oplossingen. Mijn vader, die had teelbalkanker. Toen hij de diagnose kreeg kon er zelfs gekozen worden uit verschillende behandelingen. Al hadden er geen andere complicaties zijn opgetreden had hij nog steeds geleefd. Alleen was dat voor mij wel weer een eyeopener. Een blik op de site van KWF (www.kwfkankerbestrijding.nl) en het werd me duidelijk dat teelbalkanker de meeste kans heeft om je leven op zijn kop te zetten tussen je 35e en 40e jaar. Dus niet alleen bestrijding maar ook preventie. De laatste jaren zit ik dus niet alleen aan mijn ballen om ze te wassen of voor de recreatie. Nuttig dus. Zeer nuttig dus.

De komende dagen gaan er duizenden helden een tot zes keer die Hollandse berg  op. Ik heb nu al kippenvel bij het idee wat zij er voorover hebben om een ander of hunzelf een beter leven te geven. Winnaars.

7 gedachten over “Buitencatagorie!

  1. Oudste, je schrijft eigenlijk altijd wel goed en leuk. Dit is echter een stuk van de buitencategorie. Heel erg sterk en mooi geschreven. Erg tof!

  2. In gedachten ook bij mijn Tante Trudi, bij mijn vriendin Mary en bij mijn neef Stefan die in de laatste twee jaar de strijd tegen deze kutziekte verloren hebben……..

  3. Een heel mooie beschrijving over al die lieve mensen die het er toch maar voor over hebben om voor hun geliefde dit allemaal te doen kanjers zijn het. Ik hoop dan ook dat er veel geld binnenkomt om deze rotziekte uit de wereld te helpen. kus Michel, Ma

Geef een reactie