Sociaal

Facebook is uit..althans bij de jeugd. Niet zo gek ook. Nou ben ik zelf niet echt meer representatief voor de jeugd maar het gaat mij ook steeds meer tegenstaan. Er staat zoveel zin en onzin op dat het zijn doel voorbij is. Het in contact brengen met de mensen om je heen. Nu moet je eerst door een woud van berichten heen die niets met jouw omgeving te maken heeft. Een stel kinderen uit Texaans gat die met 100 duizend likes een puppy krijgen, een tekst in krulletters over je allerliefste moeder (of zus, dochter, zoon, vader, opa, enz), dat je perse deze application nodig hebt om je aandelenportefeuille te onderhouden en ga zo maar even door.

Even nog een voorbeeldje waaraan ik me groen en geel erger. Of in dit geval rood, de Facebook Red-hoax, eens in de zoveel tijd komt hij weer voorbij en iedereen deelt hem blind. En als we dan toch bezig zijn. De like en win acties. Heb je ooit iets gewonnen of ken je iemand die gewonnen heeft meld je bij mij alstublieft!! Het is natuurlijk geweldig dat je iets verzint, maakt, en plaatst dat na een jaar ineens weer terugkomt op je tijdlijn. Stel ik maak een bericht. Tekst: “met 100.000 likes stopt SBS met het onderbreken van de film voor Hart van Nederland”. Fotootje erbij en plaatsen maar. Ga er maar vanuit dat het lukt. Niet dat SBS het onderbreken stopt maar ik heb wel een bericht met succes, dus onsterfelijk. En alle echt interessante posts sneeuwen onder. Oplossing is een besloten groep maken met je vaste vrienden. Dat is dus eigenlijk wat Facebook bedoelt is te zijn, alleen moest er wel wat verdient worden. En daar zijn we dus bij waar het weer om draait en waarom het kapot wordt gemaakt, geld. Maar dat is tegenwoordig met alles. Wielrennen is het een mooi voorbeeld daarvan. Maar dan dwalen we weer af.

Voor het zinkende Facebook zijn genoeg alternatieven. Tumblr, Instagram, Twitter, Whatsapp, Spotbros, Pinterest, Line, MySpace, enz. De lijst is lang en de winnaar komt vanzelf bovendrijven om na een aantal jaren weer ten onder te gaan. Want Hyves was het toch ook helemaal, nu Facebook en straks volgen er meer die het onderspit delven. Geen probleem als je plaatst wat toch vergeten mag worden. Wil je herinnerd worden moet je iets persoonlijks hebben. Deze poging hier van mij is een aardige manier. Ik bepaal zelf wat er op komt te staan. En degene die er voor kiest..leest het (met veel plezier hoop ik!). En begrijp me niet verkeerd met dit verhaal he. Ik zie absoluut de grote voordelen ook wel in hoor. Je kunt veel mensen bereiken in korte tijd, snel even info opzoeken over dat leuke meisje van zaterdagavond (Hoi!!!) of bijvoorbeeld je goede doel onder de aandacht brengen.

Bij Facebook zijn ze nu al onze berichten aan het indexeren. Alle likes, pagina’s, games, boeken, films die je ooit hebt aangeklikt. Kun je straks makkelijker iemand zoeken, of er bij jou in het dorp nog iemand is die net als jij bent. Nee joh, het is makkelijker voor hun om jou te vinden. Krijg ik straks in mijn timeline te zien dat er een StarWars-marathon is in de Delftse bios en dat als ik nieuwe Adidas-schoenen koop daar korting voor krijg. Creepy. En dan zeuren over het feit dat Albert Heijn zijn database van de bonuskaart niet mag gebruiken om persoonlijke aanbiedingen te doen. Maar ik dwaal weer eens af.

Ik zal toch straks een link gaan zetten op Facebook en Twitter, het is nog steeds de manier om degene te bereiken die wil bereiken. Ik ben nog steeds gek op jullie en dat zal ook nog heel lang zo blijven. We gaan elkaar nog overal zien, en het liefst in het echt.

Geef een reactie